I vårt skafferi

Vi har allt det där vanliga som alla har vi vårt skafferi, men också lite andra grejor som kanske är lite ovanligare, här är i alla fall endel av vad vi använder: 

 


Mandelmjöl – Smakar gott, binder ganska bra samma som ovan men kan bli väldigt kompakt om man inte aktar sig.Eftersom mjölet görs på mandlar så innehåller det också alla de vitaminer och mineraler som mandelfröna innehåller, vilket gör det till ett riktigt hälsomjöl.

Kokosmjöl – är ett bra komplement att använda tillsammans med mandelmjöl. Också god smak, lågt kolhydratinnehåll jämfört med vetemjöl. Binder det väldigt mycket vätska (blir tjockt).

Äggvita på dunk - Superbra att hälla i smoothie, gröten, göra omelett, pannkakor osv. okej, det är en del tillsatser i det. Men bättre det än att slänga äggulan, Jo, jag använder gulan också .Men vill man åt proteinet så sitter det ju i vitan. I bak är det ofta mer vita för fluffigheten än gula.

Nötter – alla sorteras nötter. Man kan använda dem till allt. På två sekunder kan man mixa nötter med frukt och smaksättning och vips kan man rulla urfina råa bollar till exempel.Supergott på filen, keson, kesellan, gröten, efterätten, MATEN. Känner mig naken utan ett skåp fullt med dem. Finns ALLTID Cashewnötter, valnötter, mandlar, hasselnötter och sånt hemma. 

Frön- Precis som med nötter, har det till ALLT! Frukost, lunch, mellis, middag. Alltså jag måste ha något knaprigt på maten, annars blir det ofta... ja kladdigt och mjukt... Solrosfrön och Pumpakärnor är favoriter. 

Chiafrön- Magiska fröet. Fullt med fibrer och protein, går att göra mycket med; ströbaka, puddingar, gröt, bindemedel, i bröd, bakning (om man gör en "chiagel" med lite vatten och chiafrön kan man ersätta hälften av matfettet i en kaka till exempel).

Agavesirap(ljus)/honung – bra sötning till bakningen, frukosten, desserten…

Kokos – gott tillbehör till det mesta.

Pofiber – potatisfiber gör att glutenfritt bak blir lite puffigare och fluffigare. Har bara använt en gång eftersom jag köpte det förra veckan, men då blev det jättebra iallafall! 

Fiberhusk – malda psylliumfrön som hjälper till att binda samman och göra glutenfritt bak saftigt gott. Sväller otroligt mycket i vätska. Använder i både biffar, bröd, och fröknäcke!

Mullbär -  Sött men inte sliskigt. Svarta är dock syrliga medan vita är söta.

Gojibär – ett superbär från Kina som som passar till nästan allt! Första gången jag smakade dem tyckte jag det smakade URK, men nu älskar jag dem! Super med cashewnötter och keso. 

Helt bovete - jag har låtit bovetet ligga i vatten över natten och sen gjort raw bovetegröt på det, har också lagt i ugnen med kanel så det blir som granola typ. Man kan annars göra bröd musli och grodda det.. Mums!

Havrekärnor – Köpte dessa lite impulsivt, har inte hunnit göra något med dem än. Men hört att de är goda att göra egen granola på. Blir perfekt krispiga iställer för smuliga.

Nötsmör – MANDELSMÖR. Såå gott. Kan äta direkt ut burken, mår dock lite illa efter ett tag. Gärna hemgjort med tillsatta smaker, blandade nötter eller vad du nu känner för… (Har dock aldrig gjort hemgjort....)

Stevia – Sötningmedel. Funkar inte jätttebra att byta ut med socker i kakbakning (gör det dock ibland ändå), men utmärkt i pannacottor, maränger osv. 

Quinoapuffar – gott på fil. Kan även göra bars med dem. Eller egen risifrutti med keso,kesella och lite mjök.

Vaniljpulver –  en liten burk på bakhyllan i affären med vaniljpulver, inte vaniljsocker. Kostar mycket till den lilla burken kan tyckas men man använder bara ytterst lite åt gången.

Näringsjäst (bjäst)–  Innehåller mycket B-vitaminer som är bra om man är vegetarian och har lätt att missa. En lite ostig smak som piffar upp mat och sallad. 

Bipollen- var jättenyfiken på detta då jag hört och sett mycket gott om det. Men är djupt besviken. Det är lite sött men mjukt och segt, och har en unken eftersmak. Annars fint att pynta desserter/frukostar/bollar med.

Carobpulver- Nyss köpt, lite mindre kolhydratinnehpll än Kakao, och lite mildare smak, lite "kolaaktig". Inte använt så mycket än.

Hampafrön- Nyligen införskaffat, typ redan slut. Köpte skalade, och det var nästan som quinoa, perfekt att blanda med sallad! Massa nyttiga fetter och proteiner.

Rödbetsjuice- Ska enligt vissa öka syreupptagningsförmågan. Köpte de dock för att vi gillar rödbetor. Var ingen hit att dricka direkt, men det är perfelt att smaksätta andra saker (nudlar till exempel), göra soppa, eller bara färglägga något med haha!

Agar agar- används för att ge en fast, geleaktig konsistens, på samma sätt som gelatin. Oftast används det till desserter, gelé, godis, förrätter mm. Till skillnad från gelatin, som görs av djurben, är agar agar helt vegetabiliskt. Man framställer det av ett slags sjögräs, och säljs torkat antingen i form av stänger, pulver eller flingor. Agar agar ger vaken färg eller smak, utan används bara för konsistensens skull.

Amaranth- är ett frö med lågt GI-värde som är nära besläktat med Quinoa. Amaranth kan med fördel användas till gröt eller malas till mjöl för bakning. Amaranth är bra för glutenallergiker och finns oftast i hälsokostbutiker. Amaranthfrön innehåller massor av energi och proteiner och kan också poppas upp i gryta och blandas i omeletter, efterrätter eller sallader.

Spirulina- Superfruit Spirulina är en av naturens mest koncentrerade näringskällor, rikt på protein, klorofyll och andra viktiga näringsämnen. Smakar dock BLÄÄ, och ger en extrem grön färg. Man kan ha en liten mängd i smoothies eller pannkakor. Har inte använt så mycket. 

NU kommer jag inte på några mer roligheter, men kanske kommer på eller köper fler goa saker och skriver om! Keep in Touch ;)