Inför BAMM 2014

 

Björkliden Artic Mountain Marathon. 

Tävlingen går till så att man i lag om två, antingen dam, herr eller mix ska ta visst antal kontroller under två dagar som är utplacerade runt om på fjälltoppar och nere i dalarna kring Björkliden. Tio timmar per dag har man på sig innan man blir nerflyttad till klassen lägre, alt. motionsklass. Under tävlingen ska tält, sovsäck och mat samt annat nödvändigt bäras med i ryggsäcken. Vi anmälde oss i fjol (eftersom platserna ryker väldigt fort) till damklass 70,3 kilometer (fågelvägen) och 4830 höjdmeter fördelat på två dagar. Det finns också en 30- och 50kilometers klass, men vi kände att när vi ändå ska åka så långt är det klart att vi tar det längsta!

Planering har pågått lite smått i månader, veckor och sista dagarna innan just den här helgen. Vi har lånat utrustning från vänner och bekanta, samt köpt in lite prylar som vi kommer kunna ha användning i flera år framåt; så som superlätta sovsäckar och fjäderlätta löparryggsäckar för längre turer. 

 

 

Packning

Här ovan ser ni vår packning, allt får plats i våra två ryggsäckar, Terra Nova Laser 20 Elite.
(http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=TERRANOVALASERELITE_20&_cid=21_1_-1_0 )  
Lätt och smidig, som funkar perfekt att springa i om man packar så det blir bekvämt i ryggen. Enda negativa med säcken var att plats för vattenflaska endast fanns på sidan så den blev svår att komma åt, istället för att ha den framtill. 
 
Obligatoriskt utrustning var: första förband, underställsbyxor och extra tröja, vindbyxor, regn/vindjacka med huva (vi sprang i Salomon ), liggunderlag, (avklippta så de bara täcker rumpa till nacke ungefär, vi köpte våra på Jula, tunna och bra), vattenfast penna, kompass, vattenflaska (vi hade soft, alltså platt och lätt, inget att rekommendera dock), nödproviant, kök med brännare och gas, sovsäckar, tält, buff och vantar, visselpipa (fanns på våra ryggsäckar faktiskt!) mobiltelefon.
 


Mat och energi

 
I matväg hade vi såklart frystorkad mat, till middag ris- och basilikablanding och till frukost havregrynsgröt med hallon. Detta tillberett med lätt primuskök och brännare i nattlägret. 
 
Vi hade diverse barer med oss som energi, men godast på fjället var förstås våra hemmagjorda (recept längre ner). Energidryck kändes nödvändigt även fast inget slår rinnande vatten från fjällbäckarna! Extra vikt blev två stycken gels som vi aldrig vågade testa.. Lätta och fyllda med energi var miniriskakor (finns i smaker honung och kanel/äpple) riktigt gott när man var lite frusen i tältet. Som lite lyx till kvällskvisten hade vi med oss chips! Vi fick tips av en kille som hade sprungit BAMM tidigare att chips slog allt i matväg, och tänk så rätt han hade!
Vi hade också packat med en recovery-dryck tänkt att ta direkt efter första dagen, men där fick vi istället en god bulle se drycken glömdes bort!  

Annan utrustning

 
Vi inhandlade Sporks att äta med, vilket var ett ganska dumt val då vi inte hade använing för gaffelsidan och att de visade sig vara väldigt korta så händer och fingrar blev kladdiga. Andra har tipsat om McFlurry-skedar.
 
Klocka med höjdmätare användes flitigt, det kändes tryggt att veta på vilken höjd vi befann oss på så att vi kunde lokalisera oss lättare.  ( http://www.watchco.com/suunto-watches/core/ss019167000.html )
 
1 par extra strumpor (ull) var toppen, men vi hade lika gärna kunnat packa med 2 par var. Frusna fötter = frusna tjejer.
 
 Sovsäckarna vi köpte, Yeti Passion One Ultra Light (  http://www.amazon.co.uk/Yeti-Passion-One-Down-Sleeping/dp/B00IACHSKK ) väger ynka 320gram (vilket gör att man inte håller värmen särskilt bra, men man tjänar på att bära så lätt som möjligt. ibland är det också bra att vara liten, vi kröp ner tillsammans i en och värmde varandra, perfekt!)  
 
Av våra tidigare kollegor från Hilleberg fick vi låna deras nya 1,1 kgs enmannatält, Yellow Label Enan, som fungerade strålande, snabbt och smidigt att sätta upp och lagom stort för oss två. 
 
Med i ryggsäcken fanns också tunna dunjackor som var guld värt då graderna kröp neråt så fort solen försvann. 

På fötterna hade vi Ice bugs med ståldubb. Riktigt bra i branterna och där det fanns snö, lite mindre bra på alla stenar man sprang över, men annars supernöjda! ( http://icebug.com/se/produkter/spirit4-l-olx/ )
 
Packningen var rena gramjakten, allt för att skrapa ihop så lite vikt som möjligt. Varje liten smula väger sägs det ju.. många bäckar små. (var dock inte allt för snål, inte kul att frysa eller vara tom på energi)
 
Tills nästa år (Ja vi är redan anmälda 2015) har vi mycket att förändra och förbättra. Bra att veta är: 
 
1. Iphones fungerar väldigt dåligt, om ens alls i kyla och fukt, så ta med en gammal trogen Nokia istället.
2. Fixa egen frukostgröt eftersom den frystorkade gröten vi hade med oss var nästintill oätbar och på tok för söt.
3. Vi var mer sugna på salta saker, så mera chips, blev för lite med två små påsar, (de väger ju ändå typ ingeting).
4. Extra plastpåsar till fötterna i blöta skor för att hålla dem någorlunda torra.
5. Påsar att förvara ombyteskläderna i, Lina missade det och hennes dunjacka var dyblöt. (Kunde ju ha hoppats på en mer regntålig ryggsäck också..)
6. Lättuggad energi som man vet att man tycker om, testa inte någon ny konstig bar som du inte vet om du gillar (bars blir också stenhårda). Många hade med sig kokosbollar, det skulle vi inte tackat nej till kan jag säga. Vi klarar oss ganska bra att springa utan att äta en massa energi, så vi hade med oss för många barer = onödig vikt. Men vissa andra kärver ju mer mat och kanske tar med sig för lite istället, så där får man ta en personlighetskoll! 
7. Riktigt bra vantar/handskar, för man kan bli otroligt kall om händerna! 
 
 

Hemmagjorda Energikakor

 


Recept:

3-4 dl havregryn
2 dl blandade hackade nötter (mandlar, hasselnötter, cashew)
2 msk chiafrön
2/3 dl kokosnektar (eller sirap, men denna är uurgod, finns på hälsokost)
1/2 dl agavesirap
1 dl kokossocker (blir karamelligt och väldigt gott, bättre än vanligt raffinerat socker)
ca 50 g smör eller olja (vi använde smör)
ev torkad frukt av något slag (gojibär, physalis, tranbär, russin..)

Börja att hälla havregryn, kokossocker och smör i en kastrull och låt det smälta, häll i resten av ingredienserna och låt "puttra ihop". 

Vi gjorde nu två varianter, en "mjuk" och mer lättuggad och en mer krispig och knaprig "flap-jack i ugnen. Båda är lika goda! 

Du breder ut båda varianterna på plåt med bakplåtspapper, tryck ihop och platta till så att de inte faller isär. Den kripsiga ställer du sedan in i ugnen på 200 grader i 10-20 minuter, tills den fått lite färg och blivit knarpig. Sänk eventuellt värmen och ha den inne lite längre. 

Den mjuka låter du svalna och torka ihop något innan du skär den i rutor och packar in i aliminiumfolie. 

Samma sak med den krispiga, men vänta inte för länge innan du skär i den, så att den blir för hård och bara år sönder.