Military Weekend

Vi har under en tid funderat på att utbilda oss till militärer eftersom universitetsstudier inte passade oss särskilt bra. (just nu i alla fall). Vi bokade därför in oss på en "prova-på"-helg, så kallad Military Weekend för några veckor sedan. Perfekt att få testa på hur det är att vara militär om det är något vi skulle vilja göra framöver.

Vi och åtta andra ungdomar blev hämtade på busstationen i Östersund för en kortare färd ut till Frösö Park där den gamla militäranläggningen låg. Fortfarande hålls det utbildningar här, men inte i lika stor skala.

Efter information om Försvarsmakten och de kommande dagarna fick vi varsina stora väskor med alla kläder och utrustning som vi behövde. Allt i gröna färger såklart. Fredagsnatten skulle vi sova på Kasern i typiska militärsängar. På kvällen skulle vi lära oss att hugga ved bland annat
 

Dagen därpå var lite mer händelserik. 06.00. upp och städa, packa i ordning sin utrustning då vi skulle sova i tält till nästa dag. Innan frukost var det även "BRAK", tror det stod för Ben, Rygg, Armar, Knopp. Alltså lite lättare styrka och rörelse för att vara "uppvärmd" inför dagens bravader. 07.00 Frukost på Quality Hotel, dock fick vi inte ta från hotellfrukosten, utan fick sitta i ett eget hörn där det serverades osaltad gröt, sylt och mackor...

 
                              
 

Sedan var det övning att lägga första förband, sätta ihop en bår, och även samarbeta tillsammans där en fick spela skadad, vi var två grupper och skulle försöka göra allt så snabbt som möjligt. Tävling! Vårt lag förlorade dock båda omgångarna, men bara med några sekunder. ;)
 
Fystester stod också på schemat. Det såg vi faktiskt båda väldigt mycket fram emot! Det är roligt att testa sig själv och se hur man ligger till i sånna tester som används. 

The Classic Beep-test skulle vi göra, dock hade Kapten bestämt sig för att stoppa redan vid nivå 7,5 eftersom det var kravet för att få någon befattning. Det tyckte vi alla var lite irriterande då vi ville se hur långt vi kunde springa. När vi gjorde testet senast vilket var i gymnaset för några år sedan kom vi till 13 nånting. Menmen, vi skulle ju hinna med de andra testerna också så det var väl därför. 

Sedan var det armävningar, vi brukar alltid gå hela vägen ner och nudda golvet när vi gör, men nu skulle vi bara gå till 90-graders vinkel med armarna, så det blev ju lite lättare! Max-nivån vilket skulle ge 100 poäng var 28 armhävningar, som man skulle göra i samma takt som en klocka. Några hade det ganska kämpigt, men vi klarade det bra. 

Vi båda är ganska starka när det gäller kroppsviktsövningar så de här testerna var a piece of cake typ, men det blir väl lite annat om man ska till å lyfta något tungt 

Sit-ups skulle vi göra 60 stycken för att komma upp i Max-nivån. Det klarade nästan alla. 
Rygghäng var det också då vi skulle hänga utför en bänk. 2,5 minuter fick man 100 poäng för. Inte heller nåra problem. Arnhäng, man skulle hänga i en "Chin-up" i en stång alltså med handflatorna mot sig, och hålla sig med hakan ovanför stången. Vi höll 1 minut som var max. Det enda som falerade våra testresultat var hoppen. Vi skulle hoppa så högt som möjligt. Kom endast 34 cm men max var väl 90 cm tror jag. HAHA, men vi var nöjda ändå, 420 poäng. Tydligen var dom ganska imponerade av det. Hade kanske inte väntat sig att vi småtjejer skulle göra så bra resultat. Synd bara att man typ annars är för liten för att vara militär...

 Efter lunch bar det iväg till Skyttecentrum ovanför Lugnvik, där vi också skulle tälta. Vädret var perfekt, vindstilla och strålande sol! Tillsammans hjälptes vi åt att sätta upp 20-mannatältet med en kamin i mitten. Det tog sin lilla tid med lite justeringar här och där, men tillsist var det uppe! Vi gick också igenom säkerhet vid brand, tillagning på Trangiakök och sånt. (Alla hade visserligen redan lagat mat tidigare på det viset, men det är ju bra med repetition!)

 

Så var det dags för Fältövning! Vi lärde oss olika tecken för hur grupper tar sig fram under strid och så skulle vi sedan låtsas att vi var på väg mot fienden inne i skogen. De var spännande när mörkret lagt sig lite också! Vi snavade såklart på deras fällor då det small varnings-lysfyrverkeri och rökbomb. Väldigt rolig övning då alla fick lite panik och kastade sig platt på marken när det hände oväntade saker. Lite spänd hela tiden. 

Middag tillagades under tak då det började regna. Värsta lyxen. Det var inte frystorkat utan en annan typ av pås-mat där man slapp koka upp vattnet, man hällde i ca 1 dl i en annan påse där man lagt sin matpåse, sedan stängde vi snabbt och så startade en kemisk reaktion i den där påsen så att vattnet börjad koka och maten blev uppvärmd! Superhäftigt! Lite svårt att förklara, men säger typ google it, företaget som säljer det heter Army Gross. 


 
 
Senare på kvällen kastade vi handgranater och testade gasmasker. Tänk om man kunde var lika effektiv en vanlig dag! Så mycket som vi hann med den här lördagen! Efter kvällsfika som betsod av frukt och tekakor, (är inte van vid så mycket bröd som det serverades under helgen så magen mådde ju därefter...), var det dags för läggdags. Vi hade till och med tillgång till toaletter, det kändes väldigt lyxigt och skönt, hade verkligen inte räknat med det. Det gjordes också ett "Post-schema" för vem som skulle sitta vakt vid kaminen under natten. jag fick mellan klockan 4-5 och Sanna 5-6. Alltså de sista tiderna. 

 

Det tog ett tag för alla att somna, som vanligt snackas och skrattas det en del. Natten i sig gav inte särskilt mycket sömn heller, eftersom min närmaste sovkamrat snarkade så hela tältduken fladdrade. Dock sov alla gott när jag började mitt pass. Någon hade sagt att det gick ungefär tre vedträn på en timme, så jag plockade fram tre stycken och väntade. Det var ett vedträ i när jag tog över, och då lät jag det vara ett i också, vilket blev lite fel. Jag satt och huttrade men tryckte inte ner fler trän då jag antog att det skulle vara i ett åt gången. (alltså, vad tänkte jag med enns?). Sanna vaknar och ber mig elda på "Lina jag fryyyser, det är svinkallt!" Så jag börjar hiva ner trän, men det vill inte ta sig. Korpralen (alltså typ vår "boss") vaknar också av kylan och får tar över. Tydligen har aska satt stopp för ventilationen eller nåt, men det ordnar sig. När det sedan är Sannas tur blir det nästan för varmt och ännu svårare att sova den sista timmen. Men vi slapp frysa mer i alla fall! 
 
Frukost får vi "på sängen" denna gång, i form av fil och flingor, och, (surprise) MACKOR. Morgonen går i rask takt då vi snabbt river ner tältet och plockar i ordning allting. Sen är det dags för BRAK igen. Sergeanten (andra bossen) sa att vi bara skulle stretcha lite för att inte bli så svettiga i kläderna när vi var ute. Skönt, tänkte de flesta, och så plötsligt svänger han på klacken och skriker; "SÅ FÖLJ MIG!" Han råkutar över fältet och runt om byggnaderna och vi försöker hänga med för kung och fosterland. Tillbaka vid start får vi hoppa och flaxa med armarna, veva armarna och se ut som rena idioterna. Vilken stretching va... Men roligt det var haha! 
 
Vi får sedan instruktioner och säkerhetsgenomgång inför hanteringen av vapen. Kan för mitt liv inte förstå hur man kan springa med full stridsutrustning och de där klunsarna och fokusera på en och samma gång! Kunde ju knappt hålla i AK4an utan att darra. SKIT-TUNGA! Och att samtidigt sikta och trycka på rätt saker och se lite proffsig ut, ja det gick ju åt h*lvete. Men så kom det spännande, att få prova skjuta med de olika modellerna. Pistol, AK4an och AK5an skulle vi testa. Tre och tre på varje "station" Vanligtvis övningsskjuter de på från 50-200 meters håll, vi sköt på 15 meters avstånd...
 
Började med pistolen. På TV ser det ju väldigt enkelt ut, men jag tyckte ärligt talat att den var mest obehaglig. Så liten men ändå så kraftfull, när skottet gick åkte ju pipan upp av trycket i alla fall. Vi låg när när vi sköt med AK4:an, det var kul, och då slapp man ju hålla upp den också! Alla hade såklart hörselskydd eftersom det smäller vääldigt högt. 

                                                    
 
 
 
Dagen avlutades på Frösö Park med "vård" av all utrustning, lunch och en till info om Försvarsmakten och hur vägen dit ser ut. 
 
Vi tycker att helgen var väldigt lärorik och rolig! Det fysiska passar ju oss, och att vara ute i naturen och så, men jag vet inte om den så uppstyrda delen, hur man ska uppföra sig och gå på led och så vidare känns så kul. Och jag tror också att jag är lite för liten för att kunna hantera de där vapnena och bära en stor tung utrustning... (Om det nu är det som krävs för att gå till exempel GMU). Vi brukar ju liksom vara "gram-jägare", att bära så lite som möjligt när vi är ute och springer på fjället ! Men det var kul att få testa på detta, och vi rekommenderar verkligen de som är nyfikna på militären att boka in sig på en sådan här helg!